Tip van de week: houd je hardware in topconditie

Die lente wil maar niet echt doorzetten, dus het fotograferen schiet er wel eens bij in. Het is een gegeven dat fotoapparatuur niet alleen slijt door gebruik, maar ook achteruitgaat door niet-gebruik. Camera-accu’s en oplaadbare batterijen die regelmatig worden bijgeladen, moeten af en toe helemaal worden ontladen, anders loopt de capaciteit op den duur terug. Er zijn speciale laadapparaten die dat ontladen voor hun rekening kunnen nemen.

Ook tijdens de fotografische winterstop is het een goede zaak om je camera af en toe ter hand te nemen. Laat de sluiter een paar keer aflopen, en draai wat aan de instelwielen zodat die soepel blijven lopen. Bij objectieven zijn het diafragmamechanisme en de AF aandachtspunten. Diafragmalamellen kunnen gaan ‘kleven’ en ingebouwde AF-motoren kunnen er de brui aan geven wanneer ze niet af en toe even hun ding moeten doen. Laat de camera dus met alle objectieven die je hebt op verschillende afstanden scherpstellen en druk een paar keer af met diverse diafragmawaarden. Je kunt ook de scherptedieptecontroleknop gebruiken om te checken of het diafragma tot de ingestelde waarde sluit.

Vuur een paar flitsen af met je ingebouwde of losse flitser, en controleer tot slot of de sensor, de zoeker en het scherm goed schoon zijn, net als de front- en achterlenzen van je objectieven. Na zo’n sessie zijn je spullen helemaal klaar voor een frisse start!

Scroll Up );