Waar moet ik op letten bij een geheugenkaart?

Waar moet je op letten bij een geheugenkaart?

In deze post een aantal fotografie tips waar je op moet letten bij geheugenkaarten. Wist je bijvoorbeeld dat je foto’s niet moet ‘wissen’, maar dat formatteren van jouw geheugenkaartje veel beter is? Ook staan er handige fotografie tips in voor als je van plan bent extra of nieuwe geheugenkaartjes aan te schaffen. Want de juiste en vooral ook voldoende geheugenkaarten mogen niet ontbreken in jouw fototas als je op vakantie gaat.

Formatteer in plaats van wissen!

Maak voor je op reis gaat jouw geheugenkaartje helemaal leeg door hem te formatteren. Met formatteren verwijder je alle onderdelen op jouw geheugenkaartje. Veel van de cursisten die ik op de beginners cursus fotografie of tijdens één van de fotoreizen krijg, wissen hun foto’s in plaats van dat ze het geheugenkaartje formatteren. Bij wissen blijven echter delen van de bestanden latent achter op jouw geheugenkaartje. Je ziet ze niet, maar ze zijn nog wel degelijk aanwezig. Met een speciaal programmaatje kun je de beelden nog weer terugtoveren. Dat zegt genoeg.

Foto’s blijven latent op geheugenkaartje

Het probleem bij ‘wissen’ is dan ook dat jouw geheugenkaartje toch langzaam vol raakt, zonder dat je het door hebt. Op een gegeven moment gaat de camera lege plekjes op je geheugenkaartje zoeken om de bestanden weg te kunnen schrijven. Ik hoor weleens deelnemers zeggen: “Ik heb de foto toch net gemaakt, maar bij het terugkijken zie ik hem niet meer”. De foto is er dan wel degelijk, alleen op een heel andere plek op het geheugenkaartje opgeslagen. De fotocamera zoekt de lege plekjes op het geheugenkaartje op en zet daar de foto’s neer.


Sla foto’s op meerdere plekken op

Formatteer je een geheugenkaartje dan is het kaartje volledig schoon. Beelden kun je niet meer terug halen. Let er dus wel op dat je jouw foto’s in ieder geval op twee verschillende plaatsen hebt opgeslagen, bijvoorbeeld op je computer en op een externe schijf, zodat je altijd een back-up hebt, mocht jouw computer crashen. Je wilt jouw dierbare foto’s immers niet kwijt.

Je maakt vaak meer foto’s dan je denkt

En neem vooral ook voldoende geheugenkaartjes mee op reis met genoeg gigabytes. Je neemt tijdens een mooie reis al gauw veel meer foto’s dan je van tevoren had gedacht. Deelnemers aan onze Fotoreis IJsland staan altijd weer verbaasd als ze aan het einde van de week 2000 of soms wel 5000(!) foto’s gemaakt blijken te hebben. Niet verwonderlijk in zo’n schitterend, betoverend landschap en ach, de minst mooie exemplaren gooi je thuis gewoon weer in de digitale prullenmand.

Neem voldoende gigabytes mee

Het is niet voor het eerst dat ik geheugenkaartjes moet uitlenen aan een deelnemer van een fotografiereis, omdat het geheugenkaartje ineens vol blijkt te zijn. Zij hebben dan de mazzel dat ik in de buurt ben, maar als je geen gezelschap om je heen hebt, waar je een geheugenkaartje van kunt lenen, zit je met een probleem. Je kunt niet verder fotograferen. Zorg dus dat er altijd voldoende gigabytes in jouw fototas zitten als je op reis gaat. Liever te veel dan te weinig.

Snelle geheugenkaartjes zijn een ‘must’

Als je een geheugenkaartje koopt, let dan op de snelheid. De huidige generatie fotocamera’s maakt steeds grotere bestanden. Logisch, want het aantal pixels is flink gestegen. Dat betekent echter wel dat het geheugenkaartje sneller vol is en dat het ook langer duurt voordat een foto weggeschreven is door de camera. Het is natuurlijk doodzonde als jouw camera stopt na het maken van 3 foto’s, omdat het geheugenkaartje de foto’s eerst weggeschreven moet hebben voordat hij verder kan, terwijl jij net bezig bent de foto van je leven te maken! De leeuw die net zijn prooi vangt of de zeeleeuw die net gaapt. Dat belangrijke moment voor dé foto van het jaar mag je natuurlijk niet missen!

Wat is een snel geheugenkaartje?

Denk bij een snel kaartje aan minimaal 80 MB per seconde schrijfsnelheid. Ze zijn er tegenwoordig echter ook al van bijvoorbeeld 400 MB per seconde. Voor camera’s die heel grote bestanden maken is zo’n heerlijk supersnel geheugenkaartje een aanrader!

Scroll Up );