Tip van de week: nevel verwijderen… of niet?

Vandaag leek wel een prachtige voorjaarsdag, op de temperatuur na. Krokussen, narcissen en zelfs al jonge zwanen tegengekomen op de fiets (geen ‘jonge zwanen óp de fiets’, natuurlijk Dat kan nog vervelend worden als het later deze maand flink gaat vriezen…

 

Het licht was ook heel mooi, alleen werd het in de verte al snel nevelig. Dat hoeft overigens lang niet altijd een nadeel te zijn. Bij deze foto kun je in Photoshop het contrast verhogen met behulp van de regelaar Nevel verwijderen in Camera Raw (onder de tab Effectenfx). Op zich werkt dit prima, maar het resultaat (rechts) wordt al snel erg hard en kunstmatig.

 

Bij de tweede versie hebben we de foto normaal ontwikkeld met een iets warmere witbalans en vervolgens licht nabewerkt met de plug-in Luminar 2018. Luminar heeft ook een filter Dehaze. Dat werkt iets minder contrastrijk, maar geeft snel ‘knalkleuren’. In plaats van Dehaze hebben we daarom de filters Polarizing Filter en Top & Bottom Lighting toegepast. Het eerste spreekt voor zich; met het tweede kun je de boven- en onderkant van de foto onafhankelijk lichter of donkerder maken. Waak bij alles voor overdrijving: natuurlijk blijft het mooist!

Scroll Up );